Passa al contingut principal

Expectatives

He llegit que hi ha un astrònom rus, Leonid Sokolov, que vaticina que, tal dia com avui, d’aquí a 25 anys, un meteorit de 25 milions de tones i 270 metres de diàmetre pot impactar amb la Terra i engegar-ho tot a dida. La projecció del científic es basa en càlculs de la NASA. L’agència nordamericana no dóna gaire importància a aquest resultat desastrós, perquè, afirmen, la probabilitat és d’un entre 250 mil que arribi a impactar amb el nostre planeta.
Com que no sé si aquesta probabilitat és alta o baixa, i com que vaig llegir en el seu dia L’home anumèric, de John Allen Paulos - un llibre molt recomanable per accedir a l’alfabetisme dels números - i com que, a més, resto importància tant a les declaracions de l’un com a les de l’altre, m’he dedicat a comparar magnituds, a veure si així ho tinc més clar.
Resulta que la probabilitat que em toqui la grossa de Nadal és d’un entre 14 milions i mig. És molt més baixa que l’eventualitat del meteorit i, tanmateix, un munt de gent, per inèrcia, per tradició o per context, cada any comprem almenys un dècim, amb l’esperança, o no, de ser l’afortunat. Per cert, sobre el Cuponazo, la probabilitat és d’un entre 15 milions.
No conec ningú a qui li hagi tocat la grossa de Nadal, però tampoc no conec cap cas de meteorit que hagi destruït la Terra. Sí que conec grans anuncis de catàstrofes, com ara la que havia de passar l’any 2000 amb els ordinadors, o els xocs de cometes que deixarien el planeta fet un cromo, o els molts finals del món publicitats per líders de confessions aparegudes en els últims 150 anys.
Llegeixo també que l’esperança de vida dels catalans és de 84 anys i mig per a les dones i poc més de 78 anys per als homes. Per tant, si he de fer cas de l’Institut d’Estadística, molts viurem uns quants anys més.
No sé encara si l’astrònom rus és un alarmista o si la probabilitat de tenir raó transforma o no els meus propers 25 anys.
Llegeixo, en canvi, que la dada sobre l’esperança de vida sí que alterarà el futur de la població, en cas que el meteorit no canviï les coses. I això perquè l’OCDE calcula que, l’any 2050, la durada de la jubilació al nostre país se situarà en 23 anys, i que això és insostenible, perquè no hi haurà prou força de treball per pagar-ho. Per això es recomana allargar l’edat de jubilació, fer-se un pla de pensions privat i estalviar.
Torno a l’informe sobre l’evolució de l’esperança de vida a Europa, i veig que la inversió en sanitat té menys influència en l’increment d’aquest índex que els hàbits saludables de la població, principalment els relacionats amb l’alimentació.
Se m’acut que l’OCDE podria proposar campanyes a favor d’una dieta rica en greixos saturats o creuades en defensa de l’obessitat. Tal vegada, el meteorit deixaria de ser important, igual que la jubilació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per sucar-hi pa

Déu ens dó ser catalans | per menjar bon pa amb tomàquet | amb un raig d’oli discret | i un pols de sal si fa falta; | pa de pagès si pot ser, | que és més saborós que els altres, | i tomàquet ben madur, | però que no ho sigui massa, escrivia Miquel Martí i Pol. El pa amb tomàquet és un prodigi cultural, un encontre entre la cultura europea del blat, l’americana del tomàquet, l’oli d’oliva mediterrani i la sal de la terra que va consagrar la cultura cristiana. Aquest prodigi alimentari és una ocurrència dels catalans, que ha esdevingut un signe d’identitat equivalent a la llengua o a la llet materna, afirmava Manuel Vázquez Montalbán. I així deu ser, perquè en el llenguatge de signes en català, el tomàquet se simbolitza amb una mà que suca el pa amb tomàquet. En canvi, en castellà, les mans subjecten un tomàquet per al sofregit, i sabem que els signes lingüístics reflecteixen la cultura i les relacions socials d’una comunitat. Aquesta cosa tan nostrada, que no és ben bé un plat, sinó

Crits de guerra

Desperta Ferro! i Aragó, Aragó! són els crits de guerra més coneguts dels almogàvers. Els bramaven alhora que picaven al terra amb les ferres de batalla, i llavors representa que l’enemic agafava canguelis amb el sorollam i les espurnes que aixecaven. I és que, sense cridòria, no eren gran cosa, més aviat apareixien bruts i ronyosos, amb els cabells llargs i una barba crescuda, ennegrits pel sol i abillats de manera escassa, amb avarques als peus, tant si era estiu com hivern. Tot això passava els segles xiii i xiv. El corpus de sang, el 7 de juny de 1640, 500 segadors i un bon grapat de barcelonins van entrar al palau del virrei Dalmau de Queralt al crit de Muiren els traidors! , una clamor que ha estat actualitzada gràcies a la televisió, i també Muira el mal govern! , que ben bé es podia haver reciclat. Era l’època, per cert, en què el famós comte duc d’Olivares iniciava una ofensiva que li costaria el desterrament. Entre els segles xiii i xvi, quan algú presenciava un fet delict

Malentès

Malentès no és el mateix que mal entès, entre altres coses perquè malentès és un substantiu i mal entès està format per un adverbi i un participi, concretament del verb entendre. Exemples que poden donar llum a la diferència serien: això ho tenia mal entès, i ara que m'ho has explicat, ho tinc clar; hi ha hagut un malentès entre nosaltres, i, si en tornem a parlar, potser ho aclarim. També hi ha diferències entre mal de cap i maldecap. El primer, és un mal empipador, com el mal de panxa o el mal d'esquena; el segon, és una preocupació que neguiteja o fa mandra i que en tot cas, si fa mal, és més aviat a l'esperit. El mal de cap, també el maldecap, poden produir patiment. El malentès pot produir maldecap. Tenir mal de cap pot ser motiu per haver mal entès alguna cosa. Quines coses tenen les paraules, segur que per això la paraula, la lletra, que tants malentesos i tants maldecaps poden produir, són també una bona fórmula per a asserenar l'esperit. No hi ha mal que no gua